Paskelbti 2023 m. Europos atvirų duomenų tyrimo rezultatai - Lietuva pakilo į rekordinę 7-ąją vietą
Autorius: Eglė Čepaitienė
Publikavimo data: 2024-01-08 11:25

Europos duomenų portale paskelbta naujausia 2023 m. Atvirų duomenų brandos ataskaita. Lietuva tyrime pakilo šešiomis pozicijomis ir užima rekordinę 7-ą vietą tarp 35 šalių. 2023 m. Lietuva padarė pažangą visose vertinamose srityse. Didžiausia pažanga padaryta atvirų duomenų poveikio srityje – iš 12 vietos šalis pakilo į 8-ąją – ir duomenų kokybės srityje – iš 13 vietos Lietuva pakilo į 9-ąją. Pažanga padaryta ir nacionalinio atvirų duomenų portalo srityje – iš 10 pozicijos šalis pakilo į 7-ą. Lietuvos pasiekti rezultatai tiek pagal bendrą, tiek pagal atskirų sričių vertinimą viršija ES 27+ šalių vidurkį, bei pasiekimais lenkiame tokias valstybes kaip Airija, Italija, Slovėnija, Danija, Norvegija ir Čekija.

„Nepaprastai džiaugiamės, kad kryptingas darbas leido pasiekti tokių aukštų rezultatų. Tarptautinis įvertinimas ne tik rodo šalies pažangą, bet ir yra didelė motyvacija komandai toliau dirbti teisinga linkme. “ – teigia Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Tomas Misevičius.

Atvirų duomenų brandos tyrime vertinamos šios sritys – atvirų duomenų politika, nacionalinis atvirų duomenų portalas, atvirų duomenų poveikis ir duomenų kokybė. Tyrimo metu vertinama, kiek patobulėjo atvirų duomenų sritis Europos Sąjungos (ES) šalyse, taip pat Norvegijoje, Šveicarijoje bei Rytų partnerystės šalyse: Azerbaidžane, Gruzijoje, Juodkalnijoje ir Ukrainoje, taip pat iš ES išstojusioje Jungtinėje Karalystėje. 

Informacinės visuomenės plėtros komitetas ir toliau deda visas pastangas tobulinti Atvirų duomenų portalą, didinti jau atvertų duomenų kokybę bei atverti daugiau paklausių duomenų rinkinių, kurie galėtų būti naudingi verslui, startuoliams, mokslo institucijoms ir visuomenei. Visi atverti duomenų rinkiniai skelbiami Atvirų duomenų portale, kuris yra pagrindinė atvirų duomenų ir verslo poreikio atviriems duomenims platforma Lietuvoje. Per šiuos metus atvertų duomenų rinkinių skaičius Lietuvoje padidėjo 13 proc., o besidominčių atvertais duomenimis skaičius išaugo daugiau nei 2 kartus ir siekė 1135 registruotus portalo naudotojus.

„Didėjantis Atvirų duomenų portale skelbiamų duomenų panaudojamumas parodo, kad darome teisingus sprendimus ir judame gera kryptimi. Augant atvirų duomenų poreikiui ir toliau intensyviai dirbsime su viešojo ir privataus sektoriaus institucijomis dėl platesnio ir spartesnio duomenų rinkinių atvėrimo. Džiaugiamės, kad vis daugiau verslo įmonių, visuomenės atranda atvirų duomenų naudą ir potencialą.“ – sako Tomas Misevičius.

Daugiau informacijos apie Europos atvirų duomenų tyrimą galite rasti Europos duomenų portale.

State open data_Lithuania 2023.png