Lietuva pasiekė tarptautinį pripažinimą - EBPO atvirų duomenų tyrime pakilo iš 32 į 10 vietą
Autorius: Eglė Čepaitienė
Publikavimo data: 2024-01-08 11:28

Lietuva atvirų duomenų srityje sulaukė dar vieno tarptautinio pripažinimo - 2023 metų Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atliktame atvirų duomenų tyrime „OUR data Index“ Lietuva užėmė 10-ąją vietą tarp 36 EBPO valstybių.  

Lietuva kartu su Pietų Korėja, Prancūzija, Lenkija, Estija, Ispanija, Airija, Slovėnija, Danija ir Švedija priskirta  aukščiausiai vertinamai atvirų duomenų kategorijai.  Visose vertinamose kategorijose Lietuva viršija EBPO nustatytą vidurkį. Lyginant su paskutiniu 2019 metais atliktu tyrimu - mūsų šalis iš 32 vietos pakilo per 22 pozicijas ir 2023 m. užima 10-ąją vietą. EBPO atvirų duomenų indeksas „OUR data Index“ matuojamas nuo 2015 metų. Vertinime dalyvauja 36 EBPO šalys (ir 4 valstybės, stojančiosios į šią organizaciją), tokios kaip Japonija, Pietų Korėja, Čilė, Kolumbija, Brazilija, Meksika, Naujoji Zelandija, ES šalys ir kt.  

„Tai dar vienas didelis pripažinimas Lietuvai ir su atvirais duomenimis dirbančiai komandai. Pasauliniame tyrime būti stipriausiųjų kategorijoje su tokiomis šalimis kaip Pietų Korėja, Prancūzija, Airija – yra labai didelis pasiekimas. Šis pripažinimas  įrodo, kad dirbant kryptingai galima pasiekti įspūdingų rezultatų“ - sako Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Tomas Misevičius. EBPO tyrimas apėmė 3 pagrindines sritis: duomenų prieinamumą (angl. data availability), prieigą prie duomenų (angl. data accessibility) ir Vyriausybės paramą pakartotiniam duomenų naudojimui (angl. Government Support to re-use). 

EBPO Data Index 2023 bycountry.png

Tyrimo „OUR data Index“  vertinamuoju laikotarpiu Lietuvos atvirų duomenų portale inventorizuota ir atverta apie 1500 aukštos vertės duomenų rinkinių. Šie duomenų rinkiniai skelbiami atvirais duomenų formatais (pvz., CSV, taikomosios programos sąsaja (API), GML ir kt.) sudarant galimybę atsisiųsti duomenis vienu kartu bei nuskaityti automatiniu būdu. Visa ši informacija visuomenei ir verslui prieinama nemokamai. Atvirų duomenų parsisiuntimų skaičius per metus siekia beveik 16 tūkst. kartų.  

Šiais metais Lietuva taip pat įvertinta ir kasmetiniame Europos duomenų portalo tyrime – šalis pakilo šešiomis pozicijomis ir užėmė rekordinę 7-ąją vietą tarp ES 27+ šalių.  

Daugiau informacijos apie EBPO atvirų duomenų tyrimą galite rasti EBPO tinklalapyje